Terug
Gereedschap
Gereedschap
Gereedschap
Gereedschap
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
A.
B.
C.
D.
E.
Een initatief van
Mogelijk gemaakt door
Je wilt verduurzamen of je huidige inspanningen vergroten, maar je weet niet waar je moet beginnen. In onze gereedschapskist vind je een aantal tools, stappenplannen en checklists om vanuit te vertrekken in jouw duurzaamheidsonderzoek.  
Curating Tomorrow
Deze gids stelt musea (overal, klein, groot en van elke aard) in staat stelt om bij te dragen aan de SDG’s (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. De SDG’s zijn het meest ambitieuze wereldwijde programma ooit, dat een breed scala aan sociale en ecologische uitdagingen aanpakt om de wereld op weg te zetten naar een duurzame toekomst tegen 2030. Heb jij een methode die je graag wilt toevoegen? Mail ons op atlas@hetscheepvaartmuseum.nl.
Download
De Verborgen Impact
Klimaatimpact tijdens gebruik is slechts een vijfde van onze impact: de rest is verborgen. De meeste impact heeft bij het maken en vervoeren (soms aan de andere kant van de wereld) al plaatsgevonden nog voordat we een product in de winkel kopen. Als je die verborgen impact ook meeneemt, kun je veel effectiever verduurzamen. Lees het boek over verborgen impact (ook verkrijgbaar als PDF) van Babette Porcelijn ter inspiratie: haar tips en tricks zijn ook goed toepasbaar voor instellingen.
Download
ECO/checklist organisatie
De Vlaamse website Cultuurzaam biedt een toolkit voor een duurzamere cultuur-, jeugd-, en mediasector. Aan de hand van een vragenlijst krijg je een ‘eco-snapshot’ van je organisatiewerking, los van de producties of creatieprocessen. De checklist werd ontwikkeld door Kunstenpunt en Ecolife, met steun van de Vlaamse Overheid.
Download
Green Toolbox
De Green Toolbox is een Engelstalige publicatie met tips om je werkplek en organisatie duurzamer te maken. Het is een heel uitgebreide tool, waarin wordt gekeken naar de bedrijfsvoering, het gebouw, publicaties, merchandise, voedsel, afval etc. Er staan tips in om papier- en waterverbruik te reduceren, energie te besparen, maar bijvoorbeeld ook voor duurzamere merchandise.
Download
Aarhus Sustainability Model
De Deense stad Aarhus was in 2017 de culturele hoofdstad van Europa. De stad ontwikkelde een model om lokale cultuurhuizen te helpen met het verkleinen van hun voetafdruk. Het is een algemeen model dat wereldwijd kan worden gebruikt en belicht 4 noodzakelijke facetten: ‘catering’, ‘dagelijkse operatie en mobiliteit’, ‘architectuur en gebouwbeheer’ en ‘communicatie en gedrag’.
Download
Eco design strategy wheel
Deze benadering neemt de gehele levenscyclus van een project of product, zoals een tentoonstelling, als uitgangspunt. Het Ecodesign Strategy Wheel dient als handige checklist om aan te zetten tot ontwerp- en oplossingsverbeteringen in belangrijke fasen van de levenscyclus van producten en biedt zo nuttige aanknopingspunten om op creatieve wijze projecten duurzamer te maken. Mét worksheet download!
Download
Heb jij een methode die je graag wilt toevoegen? Mail ons op atlas@hetscheepvaartmuseum.nl.